• resmi ilanlar

TBMM’de krizin adı: Beyaz et sektörü

22/11/2012 00:00

CHP grubu tarafından verilen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeye alınan “Beyaz Et Sektörünün Sorunlarının Araştırılması Önerisi” Bolu Milletvekilleri arasında tartışmalara yol açtı. Meclis kürsüsüne çıkan Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun ile CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, yaklaşık 25 dakika boyunca düelloya tutuştu. Genel kurulda, CHP grubunun sektöre ilişkin açıkladığı rakamları TÜİK’in kanatlı sektöre dair oluşturduğu verilerle yalanlayan Ercoşkun, Özcan tarafından sektörün önündeki en büyük engel olarak gösterildi. Açıklamalarla tansiyonun yükseldiği genel kurulda, konu Ak Parti-CHP çatışmasına dönüştü ve Bolu’nun en büyük sektörüne ilişkin bu öneri Ak Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda dün öğleden sonra gerçekleşen oturumda CHP grup önerisi olan “Beyaz Et Sektörünün Sorunlarının Araştırılması” talebi görüşüldü. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan’ın söz aldığı oturumda kürsüye çıkan Özcan, Bolu’dan örnekler vererek, sektörün içinde bulunduğu sorunları aktardı.

Sektördeki yüzde 35 üretimin Bolu’da gerçekleştirildiğini kaydeden Özcan, sektörün büyüklüğünü aktararak, yumurta üretiminin yıllık yaklaşık 1 milyar olduğunu, tavuk eti üretiminin ise yine yıllık yaklaşık 135 bin 953 ton olduğunu söyledi. Özcan, sektörün yıllık girdisini ise 3 milyar dolar olarak açıkladı.

Açıklamalarında Özcan, beyaz et ihracatında hükümetin basiretsizliği ve ilgisizliği nedeniyle sektörde gerileme yaşandığını vurgulayarak, firmaların dünya piyasasındaki rakipleriyle rekabet etme gücünün düştüğünü belirtti. Küçük ve büyük ölçekli firmaların birçok konuda sorunları olduğuna değinen Özcan, rakamlarla sektörün içinde bulunduğu duruma vurgu yaptı.

OECD RAPORLARINA GÖRE, TÜRKİYE SEKTÖRDE 7’NCİ SIRADA

CHP’li Özcan’dan sonra konuyla ilgili söz alan Ak Parti Bolu Milletvekili Ercoşkun, Özcan’ın rakamları saptırdığını iddia etti. Beyaz et sektöründeki gelişmelere değinen Ercoşkun, TÜİK verileriyle Özcan’ın açıklamalarını yalanlayarak, şöyle konuştu: “2002 yılından bu yana çok ciddi bir aşama kaydettik. 2002 OECD raporlarına göre, dünyada 11’inci sırada 23 milyar dolar hasıla elde eden ülkemiz, şu anda 7’inci sırada 62 milyar dolar hasıla elde etmektedir. Bu durumu Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü de bunu bir baları öyküsü olarak göstermekte. 2002 yılı ile yine kıyasladığımız zaman yüzde 69’larda olan kredi faiz oranları yüzde 5’lere düştü, ödeme oranları da yüzde 62’lerde seyrederken yüzde 98’lere kadar çıkmış durumda. Tarımsal üretim içinde yaklaşık 5 milyar dolar civarında bir payı olan ve ailelerle birlikte yaklaşık bir buçuk milyon insanın geçimini bir büyüklük olan beyaz et sektörü ise oldukça önemli bir pay almakta. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın 2011 verilerine göre, ülkemiz tavuk eti üretiminde 11’inci sırada tavuk yumurtası üretiminde ise 13’üncü sırada. Aynı şeyi Avrupa ile karşılaştırdığımızda tavuk eti üretiminde Türkiye ikinci sırada, yumurta üretiminde ise 5’inci sırada. 2011 verilerine göre, ülkemizde 10 bin 634 işletme ve bu işletmelere bağlı toplamda 17 bin 40 adet kümes bulunmaktadır. Nerdeyse yüzde 100’e yakın kayıt altında bulunan ve üretici modeliyle en ücra köylere kadar yayılan haliyle maddi anlamda tabana yayılan bir sektör.”

“CHP GRUBUNUN SEKTÖRE DAİR AÇIKLADIĞI RAKAMLAR 1940’LI YILLARA AİT”

Ercoşkun, açıklamalarının devamında, CHP grup önerisinde yer verilen ifadelere değindi ve Özcan tarafından açıklanan ifadeleri yalanladı. Ercoşkun, “CHP bu önemli sektöre dair bazı rakamlar açıkladı. Deniyor ki; yumurta üretimi yaklaşık 1 milyar civarında, tavuk eti üretimi yaklaşık 135 bin 953 ton, yıllık 3 milyar dolar büyüklüğü olan bir sektör ve Türkiye nüfusunun yüzde 35’i tarımla ilgileniyor. Peki, mevcut durum ne? Yumurta üretimimiz 12 milyar 955 milyon adet. Yani CHP grup önerisinde belirtilen 1 milyarlık rakamın yaklaşık 13 katı. Tavuk eti üretimi ise 135 bin ton değil, 1 milyon 613 bin 309 ton. Aynı zamanda yıllık ciroda 5 milyar doları aşmış durumda. Ülke nüfusunun yüzde 35’i 2002’de tarımla uğraşıyordu, şu anda yaklaşık yüzde 25’e düşmüş durumda. Yani rakamlara baktığımızda grup önerisinin ne kadar özensiz bir şekilde hazırlanmış olduğunu, ne kadar geçmiş bilgilere dayandığını burada net bir şekilde görmüş oluyoruz. Bir kıyaslama yaptığımızda, 2002 yılında da yumurta 11 milyar 555 milyon adet, tavuk eti üretimi 696 bin 187 ton. Bu hesaba göre 135 bin ton ne zamanın rakamları olması gerekir? Herhalde 1940’ların rakamı olması lazım. Yani her zaman 1940’lara atıf yapılırken, bozulmaya hiç gerek yok, çünkü nerede kaldığınız ve nerede durduğunuz bu şekilde ortaya çıkıyor. Yani bu rakamlar 40-50 yıl öncesinin rakamları olur. Grup önerisi yaparken biraz özen göstermek, TÜİK’in resmi rakamlarını almak gerekir. Ben oradan elde ettim bu rakamları. Kaldı ki Bolu milletvekili olarak ilimizin sektörün üçte birine hitap ettiğini savunuyorsak, bu rakamları zaten ezbere bilmemiz lazım. Vatandaşla aynı bakışa sahip olmak lazım. Eğer oturduğunuz yerden bir şeyler oluşturmaya kalkarsanız, ciddi manada sıkıntıya düşersiniz” diye konuştu.

“RUHSATSIZ KÜMES SORUNUNDA ÇÖZÜM SAĞLANDI”

Açıklamalarında, sektörün yakın geçmişe kadar içinde bulunduğu ruhsatsız kümes sorununa da değinen Ercoşkun, şunları söyledi: “Sıkıntının biri de ruhsatsız kümesler konusunda. Seçim gezilerimizde bu ruhsat problemiyle sıkça karşılaştık. Bu konuda ilgili bakanlıklarla görüştük, toplantılar gerçekleştirdik. Sivil toplum kuruluşlarını da beraberimize aldık. İl genelinde 69 kümesin ruhsatları iptal edildi, çeşitli cezalar yazıldı, yıkım kararları verildi. Görüşmelerimiz neticesinde cezaların 5’te 1 oranına indirilmesini sağladık. Yıkım kararları ise, idari mahkeme tarafından beklemeye alındı. Bolu’da şu an bir tane bile kümesin yıkımı söz konusu değil. Kaldı ki artık ruhsat alabilmenin de önü açılmış durumda. Yani kümes sahipleri şu an gittikleri zaman mevcut koşullara uymak şartıyla ruhsat alabilir duruma gelindi. Ruhsat alamayacak yerlerde var. Bunlarda yüzde 3 ila 5 arasında bir rakamla ifade edilmekte. CHP Bolu Milletvekili’nin belki de işi olduğu için katılamadığı bu toplantılarda biz sorunun çözülmesine yönelik ciddi çalışmalar ortaya koyduk. Geldiğimiz noktada en düzenli çalışan bir sektörden bahsettik. Yani hükümetimizin sağlamış olduğu krediler sayesinde Bolu’nun her köşesini şantiye olarak görebilirsiniz. Mevcut kümeslerin yüzde 50’si kadar ilave edilmiş durumda. Maddi anlamda tabana yayılan sektörün Bolu’ya katkılarını da hep birlikte görebiliyoruz. Sektörün önünün daha çok açılması halinde çok daha iyi noktalara geleceğini söyleyebiliriz.”

“ERCOŞKUN, BEYAZ ET SEKTÖRÜNÜN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL”

Bu açıklamaların ardından Ercoşkun’un CHP grubunu hedef alan açıklamalarda bulunduğunu gerekçe gösteren Özcan, Meclis Başkanı’ndan ek süre talep etti. Tansiyonun yükselmesine neden olan bu anlarda iki dakika ek süre kazanan Özcan, Meclis kürsüsünden parlamenterlere bir kez daha seslenerek, Ercoşkun’u eleştirdi. “AKP grubu adına konuşan hatip rakamların yanlış olduğunu iddia ederek grubumuza sataştı” diyen Özcan, “AKP’li hatip, önerimizin özensiz şekilde hazırlandığını savunarak ipe sapa gelmez bir iddia da bulundu. Bunu kabul etmiyorum. Sayın hatiple aynı seçim bölgesinin milletvekilleriyiz. Beyaz et sektöründe yüzde 30 üretime sahip ilin milletvekilleriyiz. Ama ben bugün görüyorum ki, bu milletvekili beyaz et sektörünün önündeki en büyük engel. Beyaz et sektörünün sorunlarını Meclis’te konuşalım diyoruz. Sen bunun aleyhinde neden duruyorsun? Neden sorunların tartışılmasını istemiyorsun? Binlerce ruhsatsız kümes var. Seçim meydanlarında dolaşırken, “Biz bu sorunu söz çözeceğiz” deyip, sorunun çözümü noktasında adım atmak isteyenlerin önünde neden duruyorsunuz?  Seçim öncesi verilen sözler bu kadar çabuk unutulacak sözler midir? Ben bunun cevabını seçmenlerimiz adına istiyorum” dedi.

CHP ÖNERİSİ GENEL KURULDA REDDEDİLDİ

Meclis Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerde ortamı geren konuşmalar beyaz sektörünün bulunduğu diğer illerin milletvekillerinin açıklamalarıyla daha da gerginleşti. Yapılan açıklamalar sonrası Meclis Başkanı CHP grubunun Beyaz Et Sektörünün sorunlarının araştırılması talebini oylamaya sundu. Oylama sonucunda öneri,  çoğunluğa sahip Ak Partili milletvekillerin oylarıyla reddedildi.

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • GOCA BOLULU  (23.11.2012 04:40:50)

    Bu iki vekilimiz Bolu için hiç biraraya gelemeyecek mi? Hem Ali Bey tavuk bakan kümesciler 10 yıldır tavuk başına aynı parayı alıyor. "Sizin herşey yolunda" dediğiniz şey bu mu, hem siz bu rakamları oradan buradan almanıza gerek yok ki üreticilerle bir araya gelin. Bakın şu an Bolu havzası hastalık yüzünden ne kadar büyük sıkıntı çekiyor, üretici çok ama çook mağdur...

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: