• resmi ilanlar

Yılda 2 Milyon ziyaretçi alacak

07/09/2012 00:00

Seben Hoçaş köyünde bulunan “Fosil ormanları” ile ilgili çalışmalar son aşamasına geldi. Eğer dünyada ki örnekleri gibi korunup, projelendirilebilirse yılda 2 milyon ziyaretçi alması bekleniyor. Batı Karadeniz Orman Araştırma Enstitüsü Müdürü Metin Serin, Seben’de yapılan çalışmaların son bilgilerini Exspress gazetesi okuyucularıyla paylaştı.

 

Haber: Nermin Kaya

Köroğlu Volkanı 18 Milyon yıl önce aktif hale geçiyor. Atmosfer, yoğun bir toz bulutuyla kaplanıyor. Daha sonra silisli bir yapı, yeryüzünde ki bitki örtüsünü kalın bir şekilde kaplıyor. Bu yapı, altında kalan bitki örtüsünün oksijen ile birleşmesini engelliyor ve zamanla orada ki bitki örtüsü, yapısı bozulmadan taşlaşıyor. Daha sonra, sel, rüzgâr gibi olaylarla üzerinde ki tabaka kalkıyor. Bu fosilleşmiş yapılar ortaya çıkıyor.

Araştırma tamamlanmak üzere

Seben Hoçaş Köyünde bulunan fosil ormanlarıyla ilgili yapılan çalışmalarda gelinen son noktayla ilgili gazetemize konuşan Batı Karadeniz Orman Araştırma Enstitüsü Müdürü Metin Serin “Eğer dünyada ki örnekleri gibi korunabilirse Bolu için çok büyük nimettir. Dünyada ki örnekleri yılda 2 Milyona yakın ziyaretçi çekiyor.” dedi.  Çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirten Serin, çıkan sonuçları kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Seben’de deniz iklimi varmış

Metin Serin, araştırmalar sonucu çıkan fosil orman ile ilgili bilgi verdi. Serin, yapılan araştırmalar sonucu bir palmiye ormanına rastladıklarını belirterek, bu 18 milyon önce Seben Bölgesinde ılıman bir iklim yaşandığını gösterdiğini söyledi. 5 iğneli çamlarında bulunduğu fosil ormanı, dünyanın nasıl oluştuğunun da araştırılması için yeni bir bilgiye ulaşılmasını sağlaşmış oluyor. Serin “Bunlar bize dünyanın oluşumuyla ilgili bilgiler veriyor. Dünyada ki karalar, denizler hangi evrelerden geçmiş. Dolayısıyla bu bulmuş olduğumuz miras, dünya mirası oluyor.

Dünyanın dikkatini çekiyor

Serin, çalışmalara çok sayıda bilim insanın katıldığını, aynı zamanda yabancı araştırmacılarında bu alanı yakından izlediğini kaydederek “Yaptığımız çalışmalar sırasında elde ettiğimiz örnekleri, yabancı araştırmacılarla da paylaştık. Onlarında yakından ilgilendiği bir proje.” İfadelerine yer verdi.

AB Projesi hazırlıyoruz

Çalışmaların tamamlanmasının ardından bir AB projesi sunmaya hazırlanan Batı Karadeniz Orman Araştırma Enstitüsü, bu proje ile ortaya çıkan dünya mirasını açık hava laboratuarı haline getirmek istiyor. Serin, sözlerine şöyle devam ediyor: “Biz, bir AB Projesi yapmayı düşünüyoruz. Böylelikle, burayı hem daha fazla kişiye duyurmuş olacağız, hem de bir üst çalışma için kaynak bulmuş olacağız. Burası büyük bir açık hava laboratuar olarak düşünülüyor. Burada jeologlar, orman fakülteleri gibi bu konuda eğitim alan insanlar burada çalışma fırsatı bulacak.”

Hazırlanacak açık hava laboratuarı ya da Jeopark olarak adlandırılabilecek alan ile hem bilimsel çalışmalar, hem de turizm potansiyeli sağlanmış olacak. Metin Serin, bunun en belirgin örneğinin Midilli’de bulunduğunu belirterek, “Midilli’de ki alan çok yoğun turist çekiyor. UNESCO’dan aldıkları hibe ile burayı koruma altına almışlar. Bizde böyle bir kaynağı ülkemize çekerek, bu projeyi tamamlayabiliriz.”

2 Milyon ziyaretçi alabilir

Son olarak, Seben halkının projeye tam destek sağladığını belirten Metin Serin “Proje kapsamında, yöre halkını sürekli bilgilendiriyoruz. Dolayısıyla halk da belli bir bilinç düzeyiyle hareket ediyor. Onlarda kendilerine olacak faydasının farkındalar. Örneğin Yellowstone örneği var önümüzde. Burada ki jeopark yılda 2 Milyon ziyaretçi sayısına ulaşıyor. Aynı örneği Bolu’da da yaşayabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: