• resmi ilanlar

Sonunda

07/06/2012 00:00

4 Yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Bankacılık ve Finans Bölümü’ne bu yıl öğrenci alımı için son hazırlıklar tamamlandı.

Bölümün açılması için gerekli olan 3 Yrdc.Doç.Dr. unvanına sahip öğretim üyesi bulundu. 4 Yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Mustafa Nursoy’un girişimleri devam ediyor. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünün açılması ise büyük bir ihtimal seneye kaldı ancak Bankacılık ve Finans Bölümüne bu yıl öğrenci alınmaması için herhangi bir engel kalmadı. 

Bankacılık ve Finans Bölümüne öğrenci alımı için gerekli evrakların Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’na ulaştırıldığı bilgisine ulaşıldı. YÖK’ün gerekli onayı vermesinin ardından Gerede 4 Yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Bankacılık ve Finans Bölümü, bu yıl kitapçıkta yer alarak öğrenci alımı yapılacak.

160 ÖĞRENCİ   

Edindiğimiz bilgilere göre, bu yıl açılacak Bankacılık ve Finans Bölümüne 80 öğrenci alımı yapılacak. Gece öğretimi de açıldığı takdirde 80 öğrenci de gece öğretimine alınacak. Toplan ilk etapta 160 öğrenci ile Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu faaliyetine başlayacak. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nün hazırlıkları tamamlanacak ve bu yıl yetiştirilecek olursa yine 160 öğrenci de bu bölüme alınacak.

Bu yıl Bankacılık ve Finans Bölümünün faaliyete girmesinin akabinde 160 öğrenci sayısı her yıl katlanarak artacak. Yani 4 yılın sonunda 640 öğrenci sayısına ulaşılacak. Seneye de Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nün açılacağı düşünülürse 1120 öğrenci 4 yıl sonra Gerede’de eğitim görüyor olacak. Her yıl yeni bir bölüm açılması planlanan 4 Yıllık Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda bu sayı 2 yada 3’e katlanabilecek. Sürekli bölüm açıldığından 4 Yıllık Yüksekokul isteği kadar büyüyebilecek.       

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Mustafa Nursoy, hatırlanacağı gibi son yaptığı basın toplantısında önemli bilgiler vermiş, kamulaştırma sorunundan, büyük tartışmalara neden olan 1 Milyon TL’ye kadar bir çok önemli konuyu aydınlatmıştı.

Nursoy, basın toplantısında şu bilgileri vermişti: “4 Yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, lisans, 4 yıllık eğitim denilen, Fakülte ayrında bir eğitim kurumu ve Fakülte’den tek farkı sadece adı. Üniversitelerin yapılanmasında bazen idari kolaylıklardan dolayı bazı üniversiteler fakülte değil de yüksekokul adıyla açılıyor. Yüksekokul olarak açılmasının bazı avantajları var. Bu avantajların en başında bürokratik kolaylıklar geliyor. Örneğin, Fakülte olduğu zaman kurulacak üniversite kanunla açılması lazım. Yüksekokul olduğu zaman YÖK’ün onayıyla 4 Yıllık Yüksekokul adıyla açılıyor. Bu noktada bir nevi bürokrasi kolaylaşmış oluyor. Verilen eğitim açısından 4 Yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun Fakülte’den bir farkı olmayacak hatta Fakülte’ye nazaran avantajları da olacak. Şöyle ki, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’ndaki bölümler ile Fakültedeki bölümlerin isimleri bazen birbirine benziyor, bazen de bazı farklılıklar gösteriyor.”dedi.

SONU YOK!

DoçDr. Nursoy, verdiği bilgilerin devamında: “Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda eğitime iki bölümle başlamak istiyoruz. Tabiî ki bu ilerleyen yıllarda 3,4,5,6 bölüm diye açıldıkça büyüyecek. Sonu nereye kadar, sonu yok! İmkanlar el verdiği kadar büyüyecek olan bir 4 Yıllık Yüksekokul olacak, burası. Açılacak olan iki bölüm ile ilgili de ilk seçtiğimiz bölümlerin ilki Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü. Bu bölüm, doğrudan işe eleman yetiştirecek.Uygulama Yüksekokulu’ndaki bölümler ile fakülteler arasındaki fark şu: Fakültelerde bölümler daha geniş bir alanda, genel bilgiler ile işleniyor. 4 yıllık yüksekokullardaki bölümler ise daha hedefe odaklı, doğrudan işe dönük ve uygulamaya dönük bölümler oluyor.

Örneğin, bizde uygulama daha çok oluyor, teori daha az oluyor, fakültelerde teori daha çok oluyor, uygulama oluyor yada çok az oluyor. Öğrencilerin seçmesi bakımından çok tercih edilen bir bölüm. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nün seçilmesinin amacı ise İŞKUR’un iş raporlarına göre, son yıllarda tecrübeli iş elamanı talebi en fazla artan mesleklerden bir tanesi. Bilindiği üzere Türkiye’nin ihracatı hızla artmakta, şu anda 150 Milyar Dolar civarında görülüyor. 2023 yılında Türkiye’nin hedefi 500 Milyar Dolar. Bu demek oluyor ki, eskiye göre 3 kat daha fazla ihracat gerçekleşecek. Aynı şekilde ithalatta artıyor. İthalat ve ihracat artmasıyla eleman sayısı da aynı oranda artacak. Bu alanda elemana ihtiyaç var. Bu nedenle İŞKUR raporlarında talep edilen bir meslek olarak görülüyor. Bu bölüm Türkiye’de sadece 4 üniversitede var ve puanları yüksek.”ifadesini kullanmıştı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: