• resmi ilanlar

Yeşillendirme devam ediyor

18/04/2012 00:00

Bolu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Park ve Bahçeler Birimi ekipleri havaların düzelmesi ile birlikte çalışmalarına hız kazandırdı.

     “Bu yıl içerisinde1469 adet ağaç diktik”

     Yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler veren Belediye Başkan Yardımcısı Abdulkadir Key, "2012 yılında ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verdik. Bu kapsamda Beşkavaklar Mahallesi’ne 216 adet Sağlık Mahallesi’ne120 adet, Yüksekokul karşı kaldırımlara 39 adet, Aşağısoku Mahallesi’ne 66 adet, Karaköy Yolu Üniversite yolu üzerine 100 adet, D-100 - Kürkçüler TOKİ arasına118 adet, Sağlık İl Müdürlüğü, Tepecik arasına 153 adet, Kalıcı Konutlar Köprü altı yan yola 30 adet, Çivril Mahallesi’ne106 adet, Tepecik-Kuruçeşme Yolu (Kasaplar Üniversite yolu)113 adet, Kürkçüler TOKİ -Kalıcı Konutlar arasına 51 adet, Öğretmen Lisesi- Öğretmen Evi arasına 48 adet, Evliler Hatıra Ormanı arasına 116 adet, Şehitler Mezarlığı’na 40 adet ağaç dikerek 12 Nisan 2012 tarihi itibariyle 1.469 adet ağaç dikmiş olduk” dedi.

    “Göbekleri çiçekle donattık”

    Çiçek dikim çalışmaları ile ilgili de bilgiler veren Başkan Yardımcısı Key, “Anıtpark Arkasındaki ve Valilik Karşısındaki Göbeğe, Belediye önündeki havuza, Hasan Kanca Göbeği ’ne, Atatürk Orman Parkı’na, D-100 üzeri -Sanayi önündeki tepelere, Sanayi Sitesi girişindeki göbek ve D-100 orta refüjdeki çiçek parterlerine kasım aralık aylarında dikmiş olduğumuz menekşe ve lale soğanları büyümeye başladı" dedi.

   “Tekniğe uygun budama yapıyoruz”

   Belediyeye ait parklarda yapılan budama çalışmaları ile ilgilide bilgiler veren Başkan yardımcısı Key, “ Kentsel ve kırsal peyzaj alanlarına dikilen ağaç ve diğer odunsu bitkilerde bakım tedbirlerinin başında “budamalar” gelir. Tekniğine uygun olarak yapılan budamalar, gelişmeyi kuvvetlendirip hızlandırır, ağaçları ve odunsu diğer bitkileri sağlıklı ve dış etkilere karşı dayanıklı kılar. Ağaçlara istenilen iyi görünüm ve formu kazandırır, yaprak ve çiçeklerinin miktarını, kalitesini yükseltir. Ağacın iyi gelişmesi için yapılan budamalar, kuru budama dediğimiz yalnız kuru ve ölü dalların alınması ile bitmez. Birbirine zarar veren dalların bir kısmı da uzaklaştırılır. Ayrıca ağaç tepesinin transprasyon yolu ile yaptığı su sarfiyatını azaltıp kökün yükünü hafifletmek içinde ağacın tepesinde budama yapılır. Böylece ağacın tepesindeki dallar kısalır, azaltılır ve bunun sonucu tepe küçülür. Kökler topraktan aldıkları besin maddeleri ve rutubet ile dengeli bir tepe oluşturarak bilahare daha kuvvetli bir büyüme sağlarlar. Anıtpark’ta yapılan çalışmamızda da zemindeki taban sularının kök gelişimine zarar vermesi nedeni ile ağacın “KÖK-YAPRAK DENGESİ” açısından budamaları yapılmaktadır. Kök- Yaprak dengesinin sağlanması, yaşlanmış ağaçların gençleştirilmesi ve canlandırılması, istenilen taç formuna ulaşılabilmesi için derin dal budaması yapılmaktadır.  Bu budamalar yapraklı ağaç türleri için geçerli olup Anıtpark’ta iğne yapraklı hiçbir ağaçta budama yapılmamıştır. Anıtpark’ta yapılan çalışma, insanların gölgelerinden faydalanmalarından çok yukarıda bahsettiğimiz gibi yapraklı ağaçların sağlıklı gelişmelerini sağlamak adına yapılan bir çalışmadır” dedi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: