• resmi ilanlar

En verimli toprak nerede?

31/01/2012 00:00

Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne 6 Ocak tarihinde görevlendirilen Abdülkadir Öztürk’ün ilk icraatı, Bolu’da yıllardır eksikliği çekilen “Bolunun Verimlilik Haritası” oldu..

Ertuğrul TURAN

Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Öztürk’ün, Bolu Bağışçılar Vakfı, MARKA, Bolu Ziraat Odası ve Bolu Özel İdaresi ile ortaklaşa olarak hayata geçirdiği proje kapsamında Bolunun verimli toprakları belirlendi, topraktaki fazla ve eksik minerallere göre ilaçlama ve gübreleme çalışmaları konusunda eğitimlere başlandı.

Konuyla ilgili bilgiler veren Öztürk, “Bolu merkez ve köylerinde bu çalışma başladı. Bolu merkezi tamamladık, bundan sonra ilçe ilçe ve köy köy devam edeceğiz. Toprak içerisinde mineral olarak eksiğimiz, fazlamız var mı bunlara bakacağız. Bir bir bütün tarlalarından, bizim laboratuarımızda toprak analizleri yapıldı. Bu analizler bilgisayar ortamına; tarla, sahibi, koordinatları ve uydu fotoğraflarıyla birlikte yükleniyor” dedi.  

Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Öztürk, yapılan bu çalışmanın çiftçiye geri dönüşünün son derece olumlu yansıyacağının altını çizerek, “Bolu merkezin bu şekilde verimlilik haritası çıktı. Bu veriler doğrultusunda köy köy hatta tarla tarla, hangisinde hangi bitki besin elementi fazla, hangisinde az; hangisinin PH değeri yüksek, hangisinin az tahmin edebileceğiz. Bu tabii bir temel, bu temel doğrultusunda başka çalışmalara kılavuz olacak bu çalışmamız. Bundan sonra diğer köylerden de numuneler gelmeye devam ettikçe bizim veritabanımızda güçlenerek değerlenecek. Çiftçi hangi bölgeden geldiyse, o bulunduğu bölge ve tarlasının element değerlerine göre kendisine gübre önerebileceğiz” ifadelerini kullandı.

Bolu’nun genel olarak element zengini olduğunu vurgulayan Öztürk, gereksiz gübrelemenin önüne geçebilmek için de bu çalışmanın son derece önemli olduğunu hatırlatarak, “Bolu merkezde yaptığımız çalışmada Bolu topraklarının kalsiyum ve magnezyum elementi açısından son derece zengin olduğunu ve PH değerinin yüksek olduğunu gördük. Fosfor toprağımızda yoğun şekilde olmasına rağmen, fosforlu gübre kullanmışız yıllarca.

Dolayısıyla bunları düşürecek gübreler tavsiye edeceğiz. Bu durumdaki tarlalara kükürt tavsiye ettik mesela. Çünkü kükürt PH değerini düşürüyor. Buradaki verimli arazilerin tespiti için bu veriler bu nedenle çok önemli. %100 sağlıklı verim için o toprağın analizini yapmamız gerekiyor” dedi.

Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Öztürk, zaman zaman çiftçilerin kendi tarlalarında yeterli element olmasına rağmen, gübrelemeyle aynı elementten toprağa yüklediklerini ve bunun da yarardan çok zararı olduğunu ifade etti. Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “Çiftçi toprakta olmasına rağmen ekstra bir daha kimyasal gübre atıyor, topraktaki kimyevi gübrenin fazlalığı kirlilik yapar, bazıları taban suyuna inebilir, bazıları bitkinin beslenmesini engelleyebilir, çok fazlası zehirlenme yapabilir. Bizim tarım alanlarımız belli. Fazlalaştıramıyoruz, bu nedenle birim tarladan azami verimi almamız lazım. Ayrıca bizim tüketecek zamanımız da yok. Bir yıl boyunca deneme yanılma yapıp, çiftçimizi bekletemeyiz. Onlar hasat yaptıkları yılın hâsılatıyla, bir yılı geçiriyorlar.

Proje kapsamında yapılan analiz maliyetlerinin %50’lik kısmının özel idare tarafından karşılandığını ifade eden Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Öztürk,

“Özel İdare, yapılan analizlerin %50’sini karşılıyor. Burada yapılan analizlerde kar amacı güdülmüyor, bunlar bakanlığımızın belirlediği fiyata göre maliyeti kurtaracak kadar ücret alınıyor. Bitkinin gelişmesi için gerekli tuz, PH, kireç, fosfor, potasyum, azot, organik karbon gibi bitkinin gelişmesini engelleyen tüm elementlerin değerlendirilmesi laboratuarımızda yapılmaktadır. Bu proje kapsamında 768 numune geldi. Proje dışında 380 numune de çiftçilerimiz getirdi. 33 adette su analizi yaptık. Çıkan sonuçlara göre Bolu topraklarının %76’sı fosfor zenginidir. 15-15-15 denilen gübrede %15’lik payı fosfor, %15 azot ve %15 potasyum desteğidir. Bizim topraklarımız fosfor zengini olmasına rağmen üzerine bir daha %15 fosfor veriyoruz. Bu sıkıntıları gören üreticiler, Ar-Ge’si olan ciddi üreticiler 0-15-0-15’ olarak geliştirilen gübreler çıkmıştır piyasaya. Azot ve kükürt destekli potasyum ve fosforsuz gübreler çıkmıştır. Böylelikle topraklarımızda yüksek olan değerleri düşürerek verimi arttırmamız mümkün oluyor. Bu da çiftçilerimize fazla ürün olarak dönüyor bu çalışma. Bu doğrultuda köylere bire bir eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Desteklemeleri anlatıyoruz, eksiklikleri bildiriyoruz, yapılan çalışmalar ve evrak tamamlaması konusunda bilgiler veriyoruz.” dedi.

Yapılan testler sonucu en verimli toprakların Bolu’nun çok yakınında olduğunu ifade eden Öztürk, “Laboratuar ve personel açısından sıkıntımız yok zaten çiftçilerimiz konuya tam olarak hâkim de değil henüz. Laboratuarımız yeni, bu nedenle 1150 analiz yapmışız. Bu konu yaygınlaştıkça iki binin üzerine çıkabilecek kapasitemiz var şu anda. Yaptığımız analizler doğrultusunda en verimli tarımsal toprağın, taban suyu yüksek olan, Berk, Doğancı, Örencik, Büyük Berk bölgesinde olduğunu tespit ettik” dedi.

YORUMLAR  (Toplam 3 yorum)

  • ALİ İHSAN BAŞYAZICIOĞLU  (04.11.2014 19:45:10)

    SAYIN İBRAHİM BEY,EN AZ 2 BİN BÜYÜK BAŞ TOSUNLARI DOĞAL OLARAK YAYLALARDA,ÇAYIRLARDA EN VERİMLİÜRÜNLER ALINACAK BÖLGEDE YETİŞTİRİP AYNI YERDEDE KESİMHANEDE İSLAMİK BİR ŞEKİLDE KESİLİP ANK.DAKİTESİSİMİZDE İŞLEYECEĞİZ.MİN.2 BİN TOSUNLAR BESLEYEBİLECEĞİMİZ BÖLGE VAR MI ?SN.MÜDÜRÜM,SONUÇTA O YÖRE HALKI VE ÜLKEM KAZANACAK.LÜTFEN VESİLE OLUNUZ.Takdirlerinize..

  • Rektör vv  (01.02.2012 15:31:01)

    bence tarım il müdürlüğü toprak ph ve besin ölçüm değerini üçretsiz yapmalıdır zaten faaliyetii az olan bir kurum

  • hasan tahsin  (01.02.2012 03:20:38)

    boluda iklim koşulları nedeniyle en az ürün alınan yerin toprağı en verimlisi olsa gerek

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: