• resmi ilanlar

Soğuk Betona da zarar!

30/01/2012 00:00

Tüm Türkiye’yi ve Bolu’yu etkisine alan soğuk hava yurttaşlara zor günler geçirtirken, Abant Beton’dan “kritik bir uyarı” geldi. Abant Beton Tesis Müdürü Orkun Erdinç, soğuk havada dökülecek betona gösterilecek özenin “hayat kurtaracağı” uyarısında bulundu.

Bilgisayar kontrolünde üretilen hazır betonun hem yüksek teknolojiyle üretilmesi, hem de hızlı ve ekonomik olması nedeniyle günden güne yaygınlaştığına ve inşaat sektöründe kendine sağlam bir yer edindiğine dikkat çeken Erdinç, “Ülkemizin büyük bölümünün deprem kuşağında yer alması ve Bolu’nun da iki büyük deprem geçirmiş olması, hazır betonu daha da vazgeçilmez kılıyor. Çünkü güvenilir beton, güvenilir bina demektir” dedi.

“Soğuk havada da beton dökebilirsiniz ama…”

İnşaat yapan firmaların soğuk havalarda da hazır beton dökümü yapılabileceğini belirten Erdinç,  “Ancak soğuk hava şartlarında hazır beton dökümünde bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıntılara dikkat edilmesi halinde, depreme dayanıklı yapılar inşa etmek çok da uzak değil” diye konuştu. 

Betonun döküldüğü ortamın sıcaklığının bir gün içinde 5 derecenin altına inmesi durumunda risk oluşacağını vurgulayan Erdinç şöyle devam etti: “Eğer sıcaklık bir gün içinde 5 derecenin altına düşerse 48 saat süreyle, bir günden daha uzun sürecek biçimde 5 derecenin altına düşerse 72 saat süreyle betonu “don” tehlikesinden korumak gerekiyor. Riske girmemek için don tehlikesinin olduğu günlerde beton dökümünden kaçınılması gerekiyor.” 

"MECBURSANIZ AGREGAYI, ÇİMENTOYU VE SUYU ISITIN"

Mecbur kalınması halinde soğuk havalarda atılacak betonda alınması gereken önlemleri de anlatan Erdinç, “Yüksek çimento dozajı ve düşük su/çimento oranı”nı tercih edin. Beton yerleştirilmeden önce, kalıpların betona değecek bütün yüzeyleri kar ve buzdan temizlenmeli. Ayrıca zemin üzerine bir kaç gün önce izolasyon malzemesi serilmesi, donmuş alanların çözülmesine katkı sağlar. Isıtılmış yerlerde dökülen betonun ani kuruması uygun bir kür ile önlenebilir. Beton döktükten sonra da, kalıp sökme süreleri don yapan günler kadar uzatılmalı. Böyle durumlarda düşük kıvamlı beton dökülmesine ve antifriz olarak bilinen priz hızlandırıcı beton katkısı kullanımına dikkat edilmesini de öneririm” diye konuştu.

“ÖZEN GÖSTERİN, PİŞMAN OLMAYIN”

Bu koşullar sağlanarak yapılacak dökümün, betonda daha sonra görülecek gerilme ve çatlamaları önleyeceğine dikkat çeken Erdinç,  tüm sektörü uyardı: “Yapının sağlamlığı, betonun doğru koşullarda doğru şekilde dökülmesine bağlıdır. Özellikle kış aylarında bu ayrıntılara dikkat edilerek beton dökümü yapılmalıdır. Deprem hattında olan Türkiye’de her koşulda depreme dayanıklı konut üretilebilir. Bu nedenle betonu doğru dökmeye özen gösterelim.”

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: