• resmi ilanlar

3 kişi sobadan zehirlendi

22/12/2011 00:00

Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 3 kişi hastanede tedavi altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Küçük Berk Köyünde aynı evde yaşayan A.Ç, M.A ile İ.A baş dönmesi ve mide bulantısı nedeniyle Köroğlu Devlet Hastanesine baş vurdu. Hastaneye başvuran üç kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmesi teşhisi ile tedavi altına alındı.
İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, yaptığı açıklamada, ülkede kış sezonu döneminde soba zehirlenmesi vakalarıyla sık sık karşılandığını söyledi. Bu vakaların bir çoğunun ölüm ile sonuçlandığını belirten Koç, soba zehirlenmelerine karşı vatandaşlarımız bilgilendirilmesinin önemine dikkati çekerek, "Yıl içerisinde Bolu'da sobalar, şofbenler ve kombilerden sızan karbonmonoksit gazından 40 kişi zehirlendi" dedi.
Sobada eksik yanma sonucu karbonmonoksit gibi zararlı ve zehirli gazların oluştuğuna işaret eden Koç, şunları kaydetti: "Oluşan karbonmonoksit gazı oda içine sızarsa zehirlenmelere neden olur. Biliyorsunuz ki karbonmonoksit zehirli bir gazdır. Karbonmonoksit kandaki hemoglobin adı verilen yapıyla birleşerek zehirlenmelere yol açar. Karbonmonoksit zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlikle başlar ve ölümle sonuçlanır. Karbonmonoksit zehirlenmesi hissedildiği zaman derhal kapı ve pencere açılmalıdır. Oda içerisine taze hava girmesi sağlanmalıdır. Özellikle sobanın olduğu odada yatıldığı zaman, uyku esnasında halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı hissedilmediği için daha fazla ölüm olayı gerçekleşmektedir.”

”BACALAR YILDA BİR KEZ TEMİZLENMELİ”
Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, her yıl bacaların en az bir defa temizlenmesi gerektiğini bildirdi.
Bacaların kurum bağlamasının, baca çapının küçülmesine ve soba yanma verimliliğinin düşmesine neden olduğuna dikkati çeken Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rüzgarlı havalarda zararlı ve zehirli gazların geri tepmemesi için mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır. Soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalıdır. Soba borusu bacaya fazla şekilde sokulmamalıdır. Sobanın olduğu odada yatılmamalıdır. Yatılması zorunlu ise soba sönmüş olmalı, kapı hafifçe açık olmalı, yatarken yanmakta olan 'kömür koru' üzerine taze kömür atılmamalıdır. Sobada lastik, plastik, boya, araba lastiği ve tıbbi atık gibi çöpler yakılmamalı, yanmakta olan sobaya çöp atılmamalıdır. Bu tür atıklar sobada yakıldığı zaman zararlı ve zehirli kirletici gazlar oluşur.”

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: