• resmi ilanlar

Abant’tan kaçtılar

30/11/2011 00:00

Bolu Abant Tabiat Parkı'nda yapılan inşaat çalışmalarında gölün dereyle bağlantısının önüne menfez yapılarak su seviyesinin yükselmesinin ardından, doğal yaşam alanları yok olan su samurları Abant'ı terk etti..

Bolu Abant Tabiat Parkı'nda yapılan inşaat çalışmalarında gölün dereyle bağlantısının önüne menfez yapılarak su seviyesinin yükselmesinin ardından, doğal yaşam alanları yok olan su samurları Abant'ı terk etti. Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'nde görevli İlhami Turan'ın su samurlarının popülasyonuna ilişkin başlattığı çalışmada su samurlarının izine Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşkesti beldesindeki derelerde rastlandı.

Abant Tabiat Parkı'nda 2009 yılında başlatılan inşaat çalışmaları kapsamında gölün çevresindeki yol genişletilerek toprak dolgu ile seviyesi yükseltildi. Gölün dereyle bağlantısının önüne menfez yapılması nedeniyle gölde su seviyesi yükseldi. Abant Gölü'nün çevresindeki yeşil alanlar, ağaçlar ve yollar sular altında kalırken, iskeleler de suların içine gömüldü. Abant'ta yapılan inşaat çalışmalarının koruma sahası bulunan su samurlarının doğal yaşam alanlarını da yok ettiği ortaya çıktı. İnşaat çalışmaları öncesinde izine sıklıkla rastlanan su samurlarının, göldeki su seviyesinin yükselmesiyle birlikte Abant'ı terk ettiği tespit edildi.

MUDURNU TAŞKESTİ'YE KAÇMIŞLAR

Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'nde görevli Orman Mühendisi İlhami Turan, Abant'ta bulunan su samurlarının yaşam alanlarını incelemek için Ocak ayında çalışma başlattı. Turan'ın 'Abant Tabiat Parkı'nda su samurlarının popülasyon durumu' başlıklı çalışması kapsamında göl çevresinde yapılan araştırmada su samurlarının izine rastlanmadı. Günler boyunca Abant gölünü besleyen Fındıklı ve Beşpoyra derelerinin yataklarını takip eden Turan, Abant'tan kaçan su samurlarının yaşam alanlarına ulaştı. Sadece temiz sularda yaşayan ve hastalıklı balıkları yiyerek beslenen su samurlarının dışkılarına ve ayak izlerine Taşkesti beldesi civarında rastlandı.

'SU SAMURU YAŞIYORSA, O SU TEMİZDİR'

Abant'ta yapılan çalışmaların ardından bir yıl boyunca hiç göl çevresinde su samuruna rastlanmadığını belirten Turan, "Su samurlarının varlığına ilişkin başlattığım çalışmada bu hayvanların Abant'ı terk ettiğini tespit ettim. Doğal yaşam alanları yok olan su samurları da kendi yaşamlarını sürdürmek için uzak alanlara kaçmışlar. Betonlaşma ve taş, su samurlarının yaşam alanını daraltıyor. Taşkesti beldesinde insan yaşamından uzak bir alanda su samurlarının dışkılarına ve ayak izlerine rastladım. Su samurları ekolojik dengenin korunması açısından da çok önemli. Çünkü su samurları temiz sularda yaşarlar ve hastalıklı balıkları yiyerek beslenirler. Kirli sudan gelmiş bir balığı asla yemezler. Bu nedenle de su samurlarının yaşadığı alanlar o suyun bozulmamışlık sınırında olduğunu gösteriyor. Eğer bir suda su samuru yaşıyorsa o su gerçekten temizdir" dedi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: