• resmi ilanlar

Anne-babadan kalan miras: DİYABET

15/11/2011 00:00

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü, 14-21 Kasım ''Dünya Diyabet Günü'' kapsamında bir etkinlik düzenledi. İzzet Baysal Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Halil Uğur Öney diyabet hastalığının anne babadan kalan bir miras, yani genetik bir hastalık olduğunu belirtti.

50. Yıl İlköğretim Okulu konferans salonunda ''Dünya Diyabet Günü'' nedeniyle düzenlenen programa Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Recep Sezer, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Halil Uğur Öney, Milli Eğitim Şube Müdürü Rasim Ünal öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Bolu İl sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, 14-21 Kasım tarihleri arasının dünya diyabetliler günü olarak kutlandığını anımsatarak, beslenme dengesizlikleri nedeniyle obezite ve diyabetin toplumda ciddi bir hastalık olduğunu ifade etti.

Koç, sağlıkta aslonanın hasta olmamak olduğunu belirterek, ''Siz gençlerden dengeli beslenmenizi istiyoruz. Dengeli beslenin ki sağlıklı yetişin ve kalın. Çünkü, gelecekte Türkiye siz sağlıklı bireylerin omuzları üzerinde yükselecek. O nedenle bizlerin gelecek nesillerden beklentileri yüksek'' dedi.

Okullarda sağlıksız besinleri tüketiminin yasaklanmasında geç kalındığını savunan İl Milli Eğitim Müdürü Recep Sezer, ''Bu yasaklar çok daha önce olmalıydı. Çünkü sağlıklı nesillerin yetişmesi, sağlıklı eğitim ve büyümeye bağlıdır. Eğitim olmadan sağlık, sağlık olmadan eğitim olmaz. Siz gençler bizler için çok önemlisiniz. Sizler sağlıklı beslenir ve yetişirseniz, Türk Milleti daha güçlü olacaktır'' diye konuştu.

Katılımcılara Diyabet hastalığı hakkında bilgiler veren İzzet Baysal Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Halil Uğur Öney, şeker hastalığının, midenin altında bulunan pankreas bezinin insülin salgılamaması ya da az salgılaması durumunda oluşan bir hastalık olduğunu ifade etti.

İki tip diyabet hastalığının olduğunu belirten Öney, ''Tip 1 dediğimiz diyabet hastalığı, diyabet insülin salgılanmadığı için genelde çocuklarda görülür. Bu hastaları insülinle tedavisi olur. Nedenleri ise, enfeksiyonlar ve vücudun bağışıklık cisimciklerinin pankreas hücrelerine karşı tetiklenmesi sonucu oluşur. Tip 2 diyabet hastalığı ise genç ve orta yaş genelde 45 yaş üstünde görülür ve bu hastalara hap, gerektiğinde ise insülinle destekliyoruz. Nedenleri de genetiktir. Yani anne babadan kalan mirastır'' diye konuştu.

Diyabetin toplumda giderek arttığını ifade eden Öney, ''2007'de dünyada 246 milyon diyabet haftası varken bu sayı 2010 yılında 285 milyona ulaştı. Diyabet hastalığı pahalı bir tedavi gerektirir. Diyabet tedavisinde en önemli şey, diyet, egzersiz, ilaç ve eğitimdir'' dedi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: