• resmi ilanlar

Kurban strese sokulmadan kesilmeli

04/11/2011 00:00

Lezzetli ve kıvamında et yenilebilmesi için kurbanın strese sokulmadan kesilmesi gerekiyor.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Ahmet Yaman, lezzetli ve kıvamında et yenilebilmesi için kurbanın strese sokulmaması gerektiğini söyledi. Yaman, "Hayvan strese girdiğinde kaslarındaki enerji bileşenleri parçalanıyor ve et sertleştikten sonra koyu renkli hale dönüşüyor. Bu da ete yenilebilir özelliğini kaybettiriyor" dedi.

Strese giren hayvanın kaslarındaki enerji bileşenlerinin parçalanarak Eti sertleştirdiğini belirten Ahmet Yaman, "Kurbanlık hayvana iyi muamele etmek gerekiyor. Hayvanın vücudunda glikojen var. Glikojen kesildikten sonra 24 saat içerisinde laktik aside dönüşüyor. Hayvanı strese sokarsanız, gözleri açık, kanlı ortamlar görüp, uygun olmayan şartlarda kesim yapıldığında hayvan glikojeni kesmeden harcıyor. Hayvan strese girdiğinde kaslarındaki enerji bileşenleri parçalanıyor ve et sertleştikten sonra koyu renkli hale dönüşüyor. Bu da ete yenilebilir özelliğini kaybettiriyor" diye konuştu.

Kesilen kurban etlerinin hemen yenilmemesi gerektiğini ifade eden Ahmet Yaman, "Hayvan kesildikten sonra etin en az 15 derecede 10 saat, daha sonra da buzdolabı şartlarında 24 saat depolanması gerekiyor. Etin yenilebilir hale gelmesi için asitliğin oluşarak tekrar proteinlerin çözülmesi gerekiyor. Hayvanın kesildikten sonra hemen parçalanıp kavurma yapılması son derece yanlış" dedi.

Ahmet Yaman, ağaç altlarında, oto yıkamacılarında ve vinçte kurban kesilmesinin doğru olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Hijyen ve mikrobiyel anlamda sıkıntılar yaşıyoruz. Kendini kasap olarak gören ehli olmayan kişiler hayvanı kestikten sonra iç organlarını patlatıyor. İç organlarda bulunan sıvılar etlere bulaşıyor. Bu da en büyük mikrobiyel sorunları ortaya çıkartıyor. Ağaç altlarında, oto yıkamacılarında ve vinç uçlarında yapılan kesimlerde de hijyenik sıkıntılar ortaya çıkıyor. Kurban kesecek olan vatandaşların mezbahanelerde kurbanlarını kestirmelerini tavsiye ediyoruz."

Kurbanı kesmek için kullanılan bıçağın tahta saplı olmaması gerektiğini söyleyen Ahmet Yaman, "Tahta saplı bıçakla kesim yapılmaması gerekiyor. Ayrıca tahta kütüklerin üzerinde de kesim ve parçalanma yapılmamalı. Sert plastikten yapılan bıçak ve ekipmanların kullanılması gerekiyor. Tahtaya vurduğunuz zaman içerisinde yarık kalacağı için et suyu orada yuvalanıyor. Su, protein ve hava yarık içinde mikroorganizma üremesini sağlıyor. Başka bir et kesilirken oluşan mikroorganizmalar ete bulaşarak kirletiyor" diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: