• resmi ilanlar

Bolulular Köroğlu’na sahip çıkmadı

28/07/2011 00:06

Halk bilimcisi Prof. Dr. Hayrettin İvgin gazetemizi ziyaretinde, Bolu’da Köroğlu heykelinin dikilmesi sırasında yaşadıkları sorunları anlattı. Dönemin Kültür Bakanı Cihat Baban tarafından Bolu’ya Köroğlu Heykelinin dikilmesi için görevlendirilen İvgin, birçok sorun yaşamalarına rağmen heykeli dikmeyi başardıklarını söyledi.

Bolu’ya Köroğlu’nun kazandırılması için önemli rol oynayan Prof. Dr. Hayrettin İvgin, bu konuda Bolululara birçok kez sempozyumların düzenlendiğini dile getirdi. Boluluların Köroğlu’na sahip çıkması adına bakanlığında seferber olduğunu dile getiren ve gazeteniz Express’e özel açıklama yapan Hayrettin İvgin, “12 Eylülden sonra 1982 yılında Cihat Baban bakandı, bende Kültür Bakanlığında Milli Folklor Araştırma Dairesinde başkan yardımcısıydım. Nail Tan daire başkanımızdı ve beraber çalışıyorduk. Köroğlu’na bir heykel yaptırmıştık ve Bolu’ya dikilmesi için çalışmaları başlatmıştık. Heykeli Bolu’ya diktirilmesinin sebebi ise Köroğlu’nun Bolu’nun simgesi olmasıydı. Köroğlu halk kültürü içerisinde halk edebiyatının, ozanıdır. Köroğlu’nun şiirleri bugün halk edebiyatının içerisinde önemli bir yere sahiptir. Halk edebiyatımızın 4 tane şiir simgesi vardır. Bunlar; Köroğlu, Yunus Emre, Karacaoğlan ve Pir Sultan Abdal’dır. Bütün ozanlarımızda bu 4 ekol ile yetişmiştir. Bu yüzdende Köroğlu’na bakanlık yoluyla bir heykel yaptırıldı. Ancak o yıllarda Bolulular bu heykelin dikilmesini arzu etmediler. Eşkıya dediler, eşkıyanın heykelinin dikilmesine karşı çıktılar. Cihat Baban beni ve daire başkanımızı çağırdı ve Bolululara Köroğlu’nun eşkıya olmadığını anlatmamızı istedi. Biz onun üzerine birkaç defa Bolu’ya geldik ve Köroğlu sempozyumu düzenledik. İlk defa bir Köroğlu sempozyumunu biz bakanlık olarak düzenledik. Kültür merkezinde muazzam bir sempozyum düzenlendi ve kitabı bakanlık tarafından çıkarıldı.

 

Bunun sorumlusu dönemin idarecileriydi

Heykeli de merkezi bir yere diktirmediler. 1983 yılında heykeli biz kültür merkezinin bahçesine diktik. Daha sonrada şuanda heykelin bulunduğu yere indi. Bu durum içinde Boluluları suçlamamak gerekiyor. Çünkü o günkü Boluluların idarecileri böyle düşünmüşlerdir. Bugün ise Köroğlu Bolu’nun simgesi haline gelmiştir. Sadece Köroğlu Bolu’nun değil diğer şehirlerde de simge haline dönüşmüştür. Gürcistan’da Köroğlu’nun varyantları vardır. Gaziantep, Tebriz, Güney Doğu ve Anadolu’da, Karadeniz’in kuzeyinde, Ukrayna’nın bulunduğu bölgede Köroğlu vardır. Bolu’nun destanıdır Köroğlu. Türkmenistan’da 8 cilt Köroğlu destanı yayınlandı. Bolulular o zamanla sahip çıkmadı ama şimdi cani gönülden sahip çıkıyor” dedi.

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • ÖZ KÖROĞLU  (29.07.2011 08:58:03)

    Bolu neyine sahip çıkıyorda Köroğluna sahip çıksın sadece işe yaramaz adamlara sahip çıkar Bolumuz.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: