• resmi ilanlar

Yargı, yaptım olduya izin vermedi

21/03/2011 00:00

SAKARYA 1. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararla birlikte, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Bolu Valiliği İl Özel İdaresi arasında imzalanan projeye ilişkin sözleşme iptal edilmiş oldu. Karar gereği artık Abant’a çivi bile çakılmayacak.

Kamuoyunda 'Abant çevre gelişim projesi' olarak bilinen ve tartışmalara neden olan Bolu Abant Gölü'nün düzenlenmesine ilişkin projenin ihale sözleşmesinin yürütmesi durduruldu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tunçer, kararı geç ama yerinde bir karar olarak değerlendirirken, Şehir Plancıları Odası Avukatı Koray Cengiz, "kararla birlikte bölgeye çivi bile çakılamaz" dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bolu Valiliği İl Özel İdaresi arasında 2009 Ağustos ayında imzalanan 'Abant Gölü Tabiat Parkı Sınırları İçerisinde Yer Alan Çadırlı Kamp Alanı, Kapı Girişi, Köy Ürünleri Satış Üniteleri İşletmeciliği İle Genel Saha Temizlik ve Güvenlik Hizmetlerinin İşletmeciliğine Ait İhalenin Sözleşmesi', uygulamadaki çarpıklıklar nedeniyle tepki çekmişti. Dönemin Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar'ın, "Abant inşallah Davos olur" sözleriyle savunduğu projeyle, Abant Gölünün etrafına setler oluşturularak su seviyesi 1,5 metreden fazla yükseltilmiş, 10-12 metreyi bulan genişlikte otoyollar inşa edilmiş, yükselen sulardan dolayı çevredeki bazı restoranlar ve piknik alanlarını su basmıştı. Abant Gölü’ne yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki Örencik Yaylasına, yeni bir “yavru Abant” gölü oluşturulmayı da hedefleyen projeye dava açan Şehir Plancıları Odası (ŞPO), düzenlemenin durdurulmasını istemişti.

Davayı değerlendiren Sakarya 1. İdare Mahkemesi, Bolu İl Özel İdaresi ile Bolu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü arasındaki sözleşme uyarınca bölgede yapılan ve yapılacak olan faaliyetlerin, "ekolojik denge ile ekolojik sisteme zararının bulunduğu dikkate alındığında ve yaban hayatının tahrip edilerek uzun devreli gelişme planına aykırı olarak yeni yollar açıldığının ortaya konulması karşısında tabiat parkına verilen zararlar nedeniyle imzalanan sözleşmenin hukuka aykırı olduğu" gerekçesiyle işlemin yürütmesini durdurdu. Mahkemenin, bölgede çalışan uzmanların hazırladığı raporu dikkate aldığını belirten Şehir Plancıları Odası Avukatı Koray Cengiz, projenin hazırlık aşamasında bilim insanlarının görüşlerinin alınmadığını belirterek, "bu kararla birlikte alanın yetkisi Bolu İl Özel İdaresi'nden Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne geçmiştir" dedi. Cengiz, kararın yalnızca ilgili sözleşmeyi değil, bölgede uygulanan projeyi de durdurduğunu sözlerine ekledi.

Kararı değerlendiren Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tunçer, projenin uygulanması aşamasında vahşice uygulamalar yapıldığını belirterek, "proje neredeyse bitti, ortalık mahvoldu, tahribat had safhada. Hukuk geç de olsa kararını vermiştir. Geç ama yerinde bir karar" diye konuştu. Yürütmeyi durdurma kararının bölgede yaşanan tahribat için yeterli olmadığının altını çizen Tunçer, bu tahribata neden olanların da yargılanmaları gerektiğini belirtti.

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Lütfü Demir  (22.03.2011 02:40:07)

    Tahribata neden olanların yargı önünde hesap vermeleri gerekir. Bu konuda katkısı olanlara sonsuz teşekkürler...

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: