• resmi ilanlar

AİBÜ glutensiz erişte üretti

16/02/2011 00:01

Buğday, arpa ve çavdarda bulunan "Gluten" proteinine karşı duyarlı olan çölyak hastaları için gluten bulunmayan erişte &uu...

Buğday, arpa ve çavdarda bulunan "Gluten" proteinine karşı duyarlı olan çölyak hastaları için gluten bulunmayan erişte üretildi. Erişteye “Abant İzzet Baysal Üniversitesi” adı verilerek isim hakkı patenti de alındı. 

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) buğday, arpa ve çavdar ve benzerlerinde bulunan "Gluten" proteinine karşı duyarlı olan çölyak hastaları için içerisinde gluten bulunmayan erişte üretildi. Yiyeceklerini yurt dışından ithal eden çölyak hastaları için bir umut olan erişteye üniversitenin adı verildi.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği’nde görevli öğretim üyesi Doç.Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, 3 yıl önce çölyak hastalarına alternatif gıdalar üretmek için glutensiz erişte üretimi için proje hazırladı. AİBÜ Metabolizma Vakfı, Hacettepe Üniversitesi, Barilla Makarna ve makine firması Mateks’in işbirliğiyle ilk olarak D-100 Karayolu Civril Köyü girişinde bulunan bir depo AİBÜ adına satın alınarak Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ne dönüştürüldü. Gerekli olan makineler alınırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan, Türkiye’de ilk kez üretilecek glutensiz erişte için 2.5 yıl üretim izninin alınması için beklenildi. 27 Ağustos 2010 tarihinde gıda üretim izninin alınmasının ardından Doç.Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, erişteye ’Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ adını vererek isim hakkını da Türk Patent Enstitüsü’nden onaylattı. Gıda Mühendisliği bölümüne de üretilecek gıdaların analizlerinin yapılabilmesi amacıyla 6 milyon TL’ye laboratuvarlar kuruldu.

Seri üretime geçilecek

Çölyak hastalığının en etkili tedavi şeklinin ömür boyu glutensiz beslenmek olduğunu belirten Doç.Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, şöyle dedi: "Çölyak, gıda ile ilişkisi olan bir gıda sorunu olup, bağışıklık sistemi kaynaklı kalıtsal ve metabolik bir hastalık. Bu kişiler özellikle buğday, arpa, çavdar yulaf ve benzerlerinde bulunan ’Gluten’ ve benzeri proteinlere karşı aşırı duyarlı. Bu kişiler gluten içeren yiyecekleri yediklerinde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. Biz de bu hastalar için alternatif gıdalar üretmek üzere çalışma başlattık. ilk etapta glutensiz erişte ürettik."

Doç. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek çölyak hastalarının gıdalarını yurt dışından ithal ettiklerini, bir paket makarnanın 30 TL’ye geldiğini açıklayarak, şöyle konuştu:

"İstatisliklere göre her 75-150 kişiden birinde bu hastalığa rastlanıyor. Çölyak hastalığını ortadan kaldıracak ilaç veya tedavi şekli henüz bulunamamasına rağmen glutensiz bir diyet ile daha rahat ve sağlık sorunlarını en aza indiren bir yaşam sürmek mümkün değil. Çölyak hastaları gıdalarını yurt dışından ithal ediyorlar ve bir paket makarna kendilerine 30 TL’ye geliyor. Biz onlar için bir umut olduk. Tüm yasal izinleri aldık. Gerekli personel eksiğimizi tamamladıktan sonra üniversitenin adını verdiğimiz eriştelerin seri üretimine başlayacağız."

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: