
Bolu Belediyesi Toplama Ayırma Tesisi’ni gezen basın mensupları, çöplerin ayrıştırılması ve çöpten enerji üretilmesi hakkında yetkililerden bilgi aldı. Ayrıştırma merkezi hakkında bir açıklama yapan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise; “Türkiye’nin çöple ilgili çalışma yapan en önemli bir kenti olacağız diye ümit ediyorum ve iddia ediyorum” dedi.
Bolu Belediyesi tarafından basın mensuplarına Toplama Ayırma Tesisi gezdirildi. Çöplerin ayrıştırıldığı ve enerjiye dönüştürüldüğü merkezde inceleme yapan gazeteciler, merkez hakkında da bilgiler aldı. Çöplerin; plastik, kâğıt, cam şeklinde ayrıldığı merkezde, çöpten enerji üretimi de gerçekleştiriliyor. CEV Enerji yetkilisi Fatih Kodaloğlu, çöp sahasında 17-18 metre çöp olduğunu söyledi. Kodaloğlu, çöp sularının yeraltı suyuna karışmasını önlemek ve enerji üretmek için çöp sahasına 21 baca kurulduğunu da ifade etti. Gaz üretiminde evsel atıklardan faydalandıklarını belirten Fatih Kodaloğlu; “Bu sistem Türkiye’de sadece beş şehirde var. Diğer dördü ise büyükşehirlerde” dedi. Üretilen elektriğin SEDAŞ’a verileceğini, dağıtımın da yine SEDAŞ tarafından yapılacağını aktaran Kodaloğlu, ürettikleri enerjinin ancak, Bolu’da kullanılan elektriğin 20’de 1’ini karşılayacağını da sözlerine ekledi. Kodaloğlu, son olarak ise küresel ısınmanın, ozon tabakasının delinmesi gibi tehlikelerden ancak bu şekilde korunulabileceğini de ifade etti.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise konuyla ilgili olarak; “Çöp konusunda son aşamaya gelmiş değiliz. Ama Türkiye’nin, çöple ilgili çalışmasını tamamlamış en önemli bir kenti olacağız diye ümit ediyorum ve iddia ediyorum” dedi.
Bolu Belediyesi tarafından basın mensuplarına Toplama Ayırma Tesisi gezdirildi. Çöplerin ayrıştırıldığı ve enerjiye dönüştürüldüğü merkezde inceleme yapan gazeteciler, merkez hakkında da bilgiler aldı. Bolu Belediyesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayşe Atılgan, ayrıştırma merkezi hakkında bilgiler verdi. Bolu’da günlük 170-180 ton çöp toplandığını belirten Atılgan; “Bunlar kayıtlara geçtikten sonra kantarda tartılıyor ve burada çöp sahasına alınıyor. Evlerde ve işyerlerinde ayrıştırdığımız çöpler burada toparlanarak geri dönüşümü sağlanıyor” dedi. Bu merkeze 1 trilyonluk bir yatırım yapıldığını kaydeden Ayşe Atılgan, Bolu halkı olarak buradaki çalışmaya destek olunması gerektiğini, evlerde ve işyerlerinde çöpleri ayrıştırmaya çok önem verilmesi gerektiğini ifade etti.
Plastik, kâğıt, cam gibi geri dönüşümü mümkün olan atıkların evlerde ve işyerlerinde ayrıştırılması gerektiğini belirten Atılgan; “Mesela bir ton kâğıt biriktirdiğimizde 10 çam ağacını kurtarmış oluyoruz. Bir kutu kola yapımında harcanan enerjiyle 8 saat televizyon izleyebiliyoruz. Artık dünyamızın kaynakları tükenmek üzere ve biz bireysel olarak bu kaynakları çok dikkatli kullanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Tıbbi atıkların dışında her şeyin geri dönüşümü olduğunu ifade eden Yürekli Kâğıt San. Tic. Ltd. Şti. yetkilisi Halil Veziroğlu ise çöplerin evlerde ayrıştırıldığı zaman ayrıştırma işleminin daha az sürede yapılabileceğini belirtti.
CEV Enerji yetkilisi Fatih Kodaloğlu ise çöp sahası hakkında ve enerji üretimi hakkında bilgiler verdi. Çöp sahasında 17-18 metre çöp olduğunu söyleyen Kodaloğlu, çöp sularının da yeraltı suyuna karışmasını önlemek ve enerji üretmek için çöp sahasına 21 baca kurulduğunu ifade etti. Gaz üretiminde evsel atıklardan faydalandıklarını belirten Fatih Kodaloğlu; “Bu sistem Türkiye’de sadece beş şehirde var. Diğer dördü ise büyükşehirlerde” dedi. Üretilen elektriğin SEDAŞ’a verileceğini, dağıtımın da yine SEDAŞ tarafından yapılacağını aktaran Kodaloğlu, ürettikleri enerjinin ancak, Bolu’da kullanılan elektriğin 20’de 1’ini karşılayacağını da sözlerine ekledi. Kodaloğlu, son olarak ise küresel ısınmanın, ozon tabakasının delinmesi gibi tehlikelerden ancak bu şekilde korunulabileceğini de ifade etti. İmaret Sosyal Tesisi’nde gazetecilerle yemek yiyen Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye’nin temizlikle çöp işletmeciliği açısından herhalde en önemli ili haline dönüşeceğiz. Bunun çalışması içindeyiz. Şu anda işletme sistemlerimizi komple revize edeceğiz. Amacımız Bolu’nun, Türkiye’de yaşanılabilen en güzel kent olması. Buna yönelik olarak da tüm çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çöp konusunda son aşamaya gelmiş değiliz. Bolu halkının desteklerine teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin çöple ilgili çalışmasını tamamlamış en önemli bir kenti olacağız diye ümit ediyorum ve iddia ediyorum”






























Fuat Bayramoğlu
LİDERİ YENMEK, GALİBİYETLERİN EN GÜZELİ
Fatma Marmara
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN
Mehmet İşgörücü
YÜZÜNCÜ YILDA BOLU’DA TİYATRO
Ayşe KUDU
BİLİNÇALTIMIZIN TRAFİK HALİ
Duygu Güler
HOŞGELDİN ATAM
Hikmet Baydar
DÖVİZDE SON DURUM..
Tahir Semih Özçelik
VİZYON VE İNOVASYON
Rahmi Tamer Özçelik
PİŞMANLIK
Genc-i Nihan
GLOBALLEŞEN DÜNYADA NORMALLEŞEN TERİM ‘FAİZ’
Ekrem Çetinkaya
YATA YATA
Fevzi Saçlı
ÇÖPE ATILMA KORKUSU SARDI BENİ
Kemal Bilsel Sarısözen
MAKULU GÖREMEYEN DÜŞÜNCENİN,NE ÖNÜNDEN, NE DE ARKASINDAN GİDİLİR
Mehmet Korkusuz
KORKUSUZ YORUM
Fatma Kubilay
TÜRKMENLER’İ YALNIZ BIRAKMAYALIM….
M. Cengiz Poyraz
MİRAP MI, SAHNE Mİ? CÜBBE Mİ, KOSTÜM MÜ ?
Ebru Eyvazoğlu
AK PARTİ, CEMAAT VE BİZ
Dr.Ahsen SAÇLI
ENERJİDE TOPLUMSAL MALİYET
Murat Çelik
Bolu’nun şovmen vekilleri!