• resmi ilanlar

İkinci gün AB ve Yeni anayasa konuşuldu

10/02/2013 14:55

28. Abant Platformu toplantıları, "Türkiye Üzerine Farklı Bakışlar" konusuyla devam ediyor. İkinci gün "AB Müzakere Süreci-Gelinen Noktalar" ve "Yeni Anayasa'da Sorunlar-Zorluklar" konulu oturumlar yapıldı.

İkinci gün AB ve Yeni anayasa konuşuldu

28. Abant Platformu toplantıları, "Türkiye Üzerine Farklı Bakışlar" konusuyla devam ediyor. İkinci gün "AB Müzakere Süreci-Gelinen Noktalar" ve "Yeni Anayasa'da Sorunlar-Zorluklar" konulu oturumlar yapıldı.

Türkiye adil muamele görmüyor

Toplantıda konuşan ABD International Herald Tribune'den Nicole Dominique Pope, Türkiye'nin adil bir muamele görmediğini ifade etti. Ödevlerini yerine getirdiğini, büyük bir ülke olduğu için entegrasyona ilişkin endişeler bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin AB ülkelerine göre bazı konularda geride olduğunu savunan Pope, hala AB'ye ihtiyacı olup olmadığı konusunda çok provokatif tartışmalar bulunduğunu kaydetti.

Hayal kırıklığı olabilir

Toplantıda konuşan bir başka isim Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ise AB konusunda kamuoyuna bakıldığında, çok farklı sonuçların elde etmenin mümkün olacağını belirtti. Sağda ve solda iki kamuoyu görüşü olduğunu, insanların ekonomik durumlarına göre tercihlerinin değiştirebildiğini ifade etti. Türkiye'nin yeni bir ekonomik seviyeye ve teknolojiye ulaşması gerektiğini, bunun da muhtemelen AB'den geleceğini, Afrika'dan gelmeyeceğini söyledi. AB sürecinde hayal kırıklığı olabileceğine de dikkat çeken Joost Lagendijk, 2014'ün hayati bir yıl olacağını belirterek, Avrupa'daki seçimlerle ortaya çıkacak değişimleri vurguladı. Önümüzdeki yılın ortalama bir süreç olarak görüleceğini, çünkü politikacıların başka problemleri, meşguliyetleri olduğunu sözlerine ekledi.

Bizden sonra başvuranlar kabul edildi

Başbakanlık Başdanışmanı Bekir Karlıağa, Avrupa Birliği'nin artık karar alması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Avrupa kendisiyle ters düştü. AB'yi neden savunuyorduk? AB'yi değerler sistemi olarak savunuyordum ve dünyamızın geleceğinde birlikte yaşama tecrübesini hayata geçirecek bir model olarak savunuyordum. AB'de büyük dönüşüm yaşandı. Türkiye tuttuğu yoldan ayrılmış değil. AB içinde başlattığı yönde ilerliyor. Alması gereken kararları aldı, almaya çalışıyor. Avrupa'nın ters tavrı Türkiye'yi etkiledi. Avrupa taraftarlığı yüzde 25'e düştü. Artık bıçak kemiğe dayandı. Türkiye'nin AB'den uzaklaşma hedefi yok. Sadece Avrupa'yı karar alma noktasına çekme arzusu var. Avrupa bir karar almak durumundadır. Türkiye ile ilişkilerinde birtakım hususları göz önünde bulundurmalıdır. Türkiye'nin AB ile ilişkileri herkesin lehinedir. Tek taraflı muhabbet olmaz. İki taraf üstüne düşen görevleri yerine getirmelidir. AB kendi değerleri ile ters düşmekten çıkıp, Avrupa'yı değerler sistemi haline getirmelidir. Hıristiyan birliğine sokmamalıdır. Dikkat edin bizden sonra AB'ye girmek isteyenlerin hepsi AB'ye alındı."

Kürtler AB’ye nasıl bakıyor

Yazar Ümit Fırat ise Kürtlerin AB'ye nasıl baktığını anlattı. AB'yi Türkiye için bir demokratikleşme olarak gördüklerini, AB'den her an sıcak mesaj almasının demokratikleşmesini hızlandırması anlamına geleceğini ifade etti. Fırat, bunun Kürtlerin kaderlerini de Türkiye'ye bağlaması anlamına geleceğini, ayrı bir devlet olmak yerine AB üyesi ve kendi ülkeleri saydıkları bir Türkiye'yi tercih etmeyi istediklerini anlattı. Demokratikleşmiş bir Türkiye'nin de AB'ye girmesi konusunda fazla bir engel kalmayacağını savunan Ümit Fırat, bugün Mesut Barzani'nin yönettiği, yarın başkalarının da yönetebildiği Kuzey Irak'ın da Türkiye'nin AB'ye girmesini çok istediğini söyledi. Vize konusunu da eleştiren Fırat, AB ülkelerinden birinde işi olacak diye korktuğunu belirterek, "Gerçekten gururum inciniyor, aşağılanıyorum. Vize kapılarında beklemek istemiyorum." şeklinde konuştu.

En fazla gayreti AK Parti gösterdi

Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdulhamit Bilici, Cumhuriyeti tarihinde AK Parti hükümetlerinin AB reformları konusunda en fazla gayret gösteren, çalışan hükümetlerden olduğuna dikkat çekti. "Çalışmaları, reformlar konusunda yaptıkları oranda yaşanan tıkanıklığa tepki duyuyorlar ve büyük hayal kırıklığı yaşıyorlar. Bu anlamda Başbakan'ın tepkilerini haklı buluyorum." diyen Bilici, Türkiye AB ilişkilerinin çok önemli olduğuna inandığını vurguladı.

AB'nin Türkiye'ye karşı izlemiş olduğu tavrın kabul edilebilir olma sınırlarını çoktan aşmış durumda olduğunu belirten Bilici, "Türkiye gibi bir ülke bu kadar süründürülmemeli, kapıda bekletilmemeli. Tabi bütün bunlar haklı olmakla beraber AB'nin de Türkiye için önemi bence hala var. Dolayısıyla tekme vurulup da veya bir kızgınlıkla hareket edilecek konu değil." dedi.

Demokrasi ve Türkiye'nin dönüşümü, modernleşmesi konusunda, insan hakları konusunda hala AB kriterlerinin Türkiye için önemli olduğunun altını çizen Bilici, Türkiye'nin de çözülmemiş hala birçok sorunu bulunduğunu ifade etti.

Mecliste işler iyi gitmiyor

Gazeteci Yavuz Baydar, temel noktanın eski sorunların çözülmek durumunda olduğunu belirterek, yoksa eski sorunların geri geleceğini ifade etti. Yeni Anayasa konusunda Meclis'te işlerin iyi gitmediğini anlatan Baydar, yüzde 40'ı üzerinde anlaşıldığını, yüzde 60'ının ise hala durduğunu kaydetti. Yeni anayasanın demokrasinin temsilcisi olması gerektiğini dile getiren Baydar, Kopenhag Kriterleri'ne uyması gerektiğini ifade etti.

Dört partinin ittifakı ile mümkün

Ümit Fırat, yeni bir anayasa konusunda ihtilaf olmadığını ve bunun Türkiye'nin geleceği için gerekli olduğunu vurguladı. "Geçmiş, geçmişte kaldı; acılarla dolu bir geçmişimiz var. Biz geleceği paylaşmak istiyoruz." diyen Fırat, dört partinin ittifakıyla bir anayasa çalışması başlatıldığını hatırlatarak, bunun mümkün olmadığını ifade etti.

Başkanlık sistemi isteniyor

Gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, en başta bu kadar köklü değişikliğin gündeme getirilmesinin eleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu tür değişikliklerin tartışmalar sonrası gündeme getirilmesi gerektiğini belirten Ilıcak, AK Parti'nin tüzüğünün üç dönem seçilme imkanı verdiğini hatırlatarak, başkanlık sisteminin getirilmek istendiğini kaydetti.

AK Parti'nin bugün işine geliyor diye başkanlık sistemine geçilemeyeceğini dile getiren Ilıcak, yargıda yapılmak istenen değişikliği de eleştirdi. Getirilecek yeni düzenlemeyle yargının tamamen siyasi iradenin etkisi altına gireceğini savunan Ilıcak, kendisinin AK Parti'nin birçok icraatını desteklediğini hatırlattı.

Öte yandan toplantıya katılan ve kısa bir konuşma yapan Bolu Valisi İbrahim ÖzçimenBolu'nun tarihi ve turistik özellikleri hakkında bilgi verdi.

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: