• resmi ilanlar

Yabancılar Türk laikliğini nasıl algılıyor?

09/02/2013 00:00

Sabah Gazetesinin Ombudsmanı Yavuz Baydar, Abant’ta “Türkiye üzerine farklı bakışlar” konulu 28. Abant Platformunda gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtladı. Bahadır, platformun ilk yarısında tartışmaya açılan laiklik ile ilgili yabancıların yorumlarını değerlendirdiği konuşmasında, “Türkiye’deki laiklik kendi bizati karışık bir olgu” ifadelerine yer verdi.

Haber:Nermin KAYA

Yavuz Baydar, Abant Platformu ile ilgili düşüncelerini dile getirirken “Bu toplantı yine diğer Abant toplantılarında olduğu gibi büyük önem taşıyor. Konu açısından, katılımcılar açısında ve vereceği mesajlar açısından. Ancak bu kez farklı olarak yabancılar ağırlıkta. Bu ikinci kez oluyor ama bu kez çok daha kapsamlı. Türkiye üzerine farklı bakışlar adı altında, acaba, yıllarca Türkiye’de oturan, Türkiye’ye sık sık gidip gelen, faklı kesimlerden insanlarla irtibatta olan bu insanlar, 2013 yılı itibari ile Türkiye ile ilgili neler düşünüyor. Çünkü Ak Parti iktidara geleli 10 yıl oldu. Bir değişim süreci, çalkantılı da olsa devam etmekte ve bu algının bizlere yansıması ve Türkiye kamuoyuna bunun yansıtılması önem taşıyor. Anladığım kadarıyla Abant platformunun amacı da bu. Farklı kesimler yabancı ve ya Türk, bir çerçeve içerisinde bunları değerlendirsinler. Türkiye’nin aşılması gereken sorunları neler? Bunun kimlik boyutu var, Anayasa, hukuk boyutu var, demokratikleşme boyutu var.   Bunların hepsinin, bu temel kocaman meselelerin, hep birlikte ele alınması büyük önem taşıyor ve en önemlisi kapalı değil, kamuoyuna açık. Bu toplantılar sonucunda her zamanki gibi bir sonuç bildirgesi yayınlanacak. Bunun da tabi Türkiye’de ki karar vericiler üzerinde, parlamento üzerinde etkisi olacaktır” dedi.

Baydar, Türk Laikliğinin tartışıldığı ilk oturumda yapılan yorumlarla ilgili “yabancılar Türk Laikliğini anlayabiliyorlar mı” sorusunu ise şöyle değerlendirdi:

Hem evet, hem hayır. Türkiye’de ki laiklik zaten kendi bizati karışık. Çünkü içinde çok eskiyi de barındırıyor. Türkiye’nin değişim sürecinde ele alınması gereken konularında en başında yer alıyor. Laikliğin değerlendirilmesinde o değerlendirmeyi yapan yabancının geldiği ülke çok önemli. Bir Amerikalı veya İngiliz’in bu konuda ki yorumu ile bir Alman veya Fransız’ın yorumu arasında fark var. Zaten bu toplantıda bizler için önemli olan bu bakış farklılıkları neden kaynaklanıyor bunları öğrenebilmek. Diğer ülkelerde ki anlayış farklılıkları neler, Kuzey Amerika laikliği, Fransa laikliği nasıl yorumlanıyor. Bunları öğrenmemiz için büyük bir fırsat. Dolayısıyla o renk ve görüş çeşitliliği çok önemli. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: