• resmi ilanlar

Avrupa ve Türk Mutfağı bu projede buluştu

23/05/2018 16:36

Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinatörlüğünde Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan'ın da ortaklığında gerçekleştirilen Viva Cuisine (Yaşasın Mutfak) Projesinin tanıtımı ve proje için atılan adımlar gerçekleştirilen bir iftar yemeğinde açıklandı.

 

 

          

Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul müdürü Ayhan Vural, 16020 Euro değerindeki proje kapsamında Türk ve Avrupa Mutfağının ortak bir paydada buluşarak, bir mutfak terminolojisi sözlüğü oluşturulacağını, her ülkeden 5 menü olacak şekilde 25 yemek toplamda 100 yemekten oluşan bir yemek kitabı basılacağını söyledi.

 

Haber: Ebru Eyvazoğlu

Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinatörlüğünde Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tekvar Teknoloji Araştırma Bilgisayar Eğitim Ve Danışmanlık Limited Şirketi, PGTHVP "Sveti Sveti Kiril i Metodiy" (Bulgaristan), O.C.E.A.N (Organization Of Culture, Education And Advice In Networks) NGO (Yunanistan) ve Liceul Tehnologic Dimitrie Filipescu (Romanya) ortaklığında Viva Cuisine Projesi tanıtımı için bir iftar yemeği düzenlendi. İftar yemeğine Bolu Vali Yardımcıları Ahmet Atılkan, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, eğitim camiası katıldı.

Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen iftar yemeği sonrasında Okul Müdürü Ayhan Vural, projeyi anlattı. 16020 Euro Viva Cuisine Projesi ile Avrupa’daki ortakları Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan ile mutfak sanatında bambaşka bir boyut oluşturacaklarını ifade etti.

TÜRKİYE VE AVRUPA’YA MUTFAK SÖZLÜĞÜ

Türk ve Avrupa Mutfağının ortak bir paydada buluşarak, bir mutfak terminolojisi sözlüğü oluşturulacağını dile getiren Ayhan Vural, “Türk Ve Avrupa Mutfağı, ortak mutfak terminoloji sözlüğü oluşturmak, böylece kullanılacak olan ölçü birimleri, araç gereçler, sebzeler, meyveler, baharatlar, etler vb. ortak olarak belirlenecek ve yapılacak yemelerde kullanılacak. Bu sözlüğü 5 dilde Türkçe, Bulgarca, Romence, Yunanca ve ortak dil olarak İngilizce dillerinde yayınlanacak. Her ülkeden 5 menü olacak şekilde 25 yemek toplamda 100 yemekten oluşan bir yemek kitabı basılacak, sözlüğü ve kitabı interaktif olarak internet üzerinden bir araç geliştirerek oluşturulacak olan veri tabanına yüklenecek ve burada oluşturulacak verit tabanı sayesinde kişilerin istedikleri yemekleri bu araç yardımı ile yapması sağlanacak. Aynı zamanda da interaktif ortama girilen her hangi ülkeye ait olan bir yemeğin eklenen dilden diğer dillere otomatik olarak çevrilmesini sağlayacak bir platform oluşturulacak” dedi.

Okul Müdürü Vural, projenin tamamlanması ile ortaya çıkacak sonuçları açıklayarak, “İnsanlar başka ülkelere ait yemekleri yapılan interaktif araç sayesinde yapma ve yeme fırsatı bulacaklar. Öğretmeler yapılacak olan sisteme eklenen Avrupa mutfağı ile ilgili yemeleri Türkçe olarak görecekler ve öğrencilere uygulatma fırsatı bulacaklar. İnternetteki tüm kullanıcılar, sistemde yüklü olan tarifler ile yeni lezzetleri deneme ve yapma fırsatı bulacaklar.  Milli Eğitim Bakanlığına müracaat edilerek EBA sistemi üzerinden kullanılması ve yaygınlaştırılması sağlanarak tüm turizm öğretmenleri ve öğrencilerinin kaynak ders araç gereci olarak kullanması sağlanacak” diye konuştu.

2018 İÇİN ULUSAL AJANS’A 5 PROJE SUNULDU

İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz de geçtiğimiz yıl çok sayıda proje gerçekleştirildiğini iletti.

Cengiz, “Strateji Arge kapsamında 6 AB projesi gerçekleştirildi ve bunlardan biri de Viva Cuisine (Yaşasın Mutfak) projesidir. Diğerleri Sarıcalar Özel Eğitim İş Uygulama Okulu tarafından yapılan ‘Çalışmak için engel yok’ projesi, 4 Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Haydi Herkes içeri’ adı verilen mültecilerin uyumunu amaçlayan proje, Mengen Aşçılar Mesleki Teknik Eğitim Lisesi tarafından ‘Mengen Aşçıları Avrupa’da’, 50 yıl İlköğretim Okulu’nun Slovakya’da yürüttüğü gençlik projesi ve Yeniçağa Mehmet Çelik ilkokulu tarafından yürütülen ‘Rol Yapar Öğrenir Projesi’dir. 2018’de de Ulusal Ajansa 2 K1 ve 3 K2 projesi sunuldu. TÜBİTAK projelerinde çok önemli yol kat ettik. TÜBİTAK lise öğrencileri araştırma projelerinde 5 okulumuz bölge finaline kaldı. Yine ortaokul öğrencileri araştırma projelerinde de 8 proje finale kaldı. 41 okulda TÜBİTAK fuarları düzenlendi. Kurulan 900 stantta öğrencilerimiz proje sunumlarını gerçekleştirdiler. Anadolu Mektebi Yazar Okumaları 3 yıldır devam ediyor. 9 okulda 71 öğrenci ile yazar okumalarını gerçekleştiriyoruz. Köroğlu Yazarlık Okulumuz devam ediyor. 5 okulun 100 öğrencisi ile şiir, hikaye, deneme biyografi ve sanat atölyelerinde gerçekleştirilen çalışmalar da devam ediyor. Bilime Yolculuk projemizde Bilsem ve diğer okullarımızda gerçekleştiriliyor. İnteraktif ortamda karşılıklı sorularla bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Öğretmenler Yarışıyor yarışmaları ile de şiir okuma ve fotoğraf yarışmaları yapıldı. Mucize Nefes Projemiz de aynı şekilde sürdürülüyor. Girişimci Çocuk Atölyemizde 10-11 yaşlardaki 25 öğrencimiz çalışmalarını devam ettiriyorlar. Sanat Köprüsü bu yıl 37 öğretmen ve 205 öğrenci ile sergi açtı bu yıl. Neşeli Trafik Projesinin yanı sıra Geleneksel Çocuk Oyunları kapsamın ‘Pabucu Yarım Çık Dışarı Oynayalım’ adlı bir kitap meydana getirilecek ve eski oyunlar öğrencilerimize ulaştırılacak. Dedemin Oyuncağı, Benim Oyuncağım projesi ile eski oyuncakları toplayarak bir müzede sergilemek istiyoruz. Bir Vatan bir Kahraman Projesinde de 13 okulda seminer gerçekleştirildi ve Ahmet Şerafettin Yamaner anılarını paylaştı. ‘Bilgisayarla Değil Ailenle Konuş’ Projesini de 13 okulda gerçekleştirdik. Çalışmalarımız yine devam edecek. Bu çalışmaları gerçekleştiren ekibimize, destek veren kurum ve kuruluşlara, okul müdürü ve öğretmen arkadaşlarımıza teşekkür ederim” dedi. Konuşmaların ardından iftar programı sona erdi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: